Terug naar resultaten

Van CATS naar ORBA

Wat verandert & wat blijft hetzelfde?

Inleiding
De overgang van het CATS-systeem naar ORBA®-methode markeert een significante stap voorwaarts in de manier waarop functies binnen de recreatiebranche worden gewaardeerd en ingedeeld. Maar wat betekent deze overgang precies?

Wat verandert er?

 • Flexibiliteit: De ORBA®-methode biedt een flexibelere benadering voor de ontwikkeling en aanpassing van functies, waardoor het systeem beter kan meegroeien met veranderingen in de sector.
 • Duidelijkheid in niveaus: De ORBA®-methode maakt een preciezere onderscheiding in functieniveaus mogelijk, wat zorgt voor een eerlijkere en transparantere indeling van organisatiefuncties
 • Bredere benchmark: De ORBA®-methode maakt vergelijkingen met functies in gerelateerde sectoren mogelijk, wat bijdraagt aan een meer uitgebalanceerde waardering van functies.

Wat blijft het zelfde?

 • Analytische benadering: Net als CATS, is de ORBA®-methode een analytisch systeem dat zorgdraagt voor een objectieve waardering van functies.
 • Erkenning door vakbonden: Beide systemen genieten de erkenning en steun van vakbonden, wat zorgt voor een breed gedragen vertrouwen in de methode.

HANDBOEK FUNCTIE-INDELING RECREATIE (11-2006) VS FUNCTIEHANDBOEK RECREATIE (04-2024)

Terug naar inleiding

Meer over het nieuwe functiehuis

Nieuw Functiehuis
 • ORBA®-methode

  De ORBA®-methode hoort tot het meest toegepaste functiewaarderingssysteem in Nederland en is eigendom van AWVN. Het is een instrument voor het analyseren van verschillen tussen functies en het uitdrukken van deze verschillen in termen van relatieve zwaarte of niveau.

 • Van CATS naar ORBA

  De overgang van het CATS-systeem naar ORBA®-methode markeert een significante stap voorwaarts in de manier waarop functies binnen de recreatiebranche worden gewaardeerd en ingedeeld. Maar wat betekent deze overgang precies?

 • Profendo

  Profendo is het online platform van AWVN. In Profendo wordt het branche referentieraster digitaal aangeboden voor alle werkgevers binnen een eigen werkgeversomgeving. Dit platform is gebruiksvriendelijk ingericht om het beheer en indelen van eigen organisatiefuncties binnen het branche referentieraster toegankelijk en overzichtelijk te maken voor zowel grote als kleine ondernemingen.

 • Implementatie nieuwe Functiehandboek

  Met ingang van 15 mei 2024 is het nieuwe Functiehandboek Recreatie beschikbaar, voor alle werkgevers en medewerkers binnen de Recreatiebranche. Vanaf dit moment kunnen werkgevers starten met de planning en uitvoering van de overgang naar het nieuwe Functiehuis.

 • Waarom verandering noodzakelijk was

  De dynamische omgeving van de recreatiebranche vraagt om systemen die meegroeien met de veranderingen en diversiteit binnen onze sector. Om deze reden introduceert Kikk-Recreatie met trots het nieuwe Functiehuis, ontworpen om te voldoen aan de hedendaagse behoeften van de recreatiebranche.

 • Het Functiehandboek Recreatie

  Alle kaders en richtlijnen van het nieuwe Functiehuis staan in het Functiehandboek Recreatie. Het Functiehandboek is een essentieel instrument dat werkgevers ondersteuning geeft bij het indelen van organisatiefuncties en het geeft medewerkers inzicht in hoe functie-indeling tot stand komt.

 • Het proces van functie-indeling

  Voor werkgevers en medewerkers die betrokken zijn bij het proces van functie-indeling binnen het nieuwe Functiehuis, zijn er vijf essentiële stappen die genomen dienen te worden. Deze stappen zijn bedoeld om de indeling van organisatiefuncties in het Functiehuis soepel en transparant te laten verlopen.

 • Hoe ziet het nieuwe functiehuis eruit?

  Het referentieraster geeft de niveauverhoudingen tussen de referentiefuncties weer in 9 functiegroepen met bijbehorende salarisschalen. De referentiefuncties zijn onderverdeeld in acht disciplines: