Terug naar resultaten

Hoe ziet het nieuwe functiehuis eruit?

Het referentieraster geeft de niveauverhoudingen tussen de referentiefuncties weer in 9 functiegroepen met bijbehorende salarisschalen. De referentiefuncties zijn onderverdeeld in acht disciplines:

 1. Management
 2. Ondersteuning
 3. Facilitair
 4. Ontvangst & Reserveringen
 5. Horeca
 6. Retail
 7. Leisure
 8. Marketing & Sales

 

Het Referentieraster

(zie bijlage Referentieraster PDF)

Referentieprofielen

Het nieuwe functiehuis bestaat uit 32 referentieprofielen, verdeeld over de acht disciplines. Elk referentieprofiel is uitgewerkt in een functieomschrijving en geeft een duidelijk en volledig beeld van de taken en verantwoordelijkheden van de referentiefunctie.

Niveau-Onderscheidende Kenmerken (NOK).
Voor 28 referentiefuncties zijn er Niveau-Onderscheidende Kenmerken (NOK) opgesteld. Een NOK  is  een functiereeks die bestaat uit functies die in de basis hetzelfde zijn, maar op bepaalde kenmerken van elkaar verschillen qua niveau. Denk hierbij aan de bekende junior-medior-senior of ABC variant van een functie. De verschillen tussen deze functies zijn naast elkaar gezet in een tabel met kenmerken die het niveau onderscheid aangeven. Op deze manier is goed te zien wat de verschillen zijn tussen de functies op de diverse niveaus.

Terug naar inleiding

Meer over het nieuwe functiehuis

Nieuw Functiehuis
 • Implementatie nieuwe Functiehandboek

  Met ingang van 15 mei 2024 is het nieuwe Functiehandboek Recreatie beschikbaar, voor alle werkgevers en medewerkers binnen de Recreatiebranche. Vanaf dit moment kunnen werkgevers starten met de planning en uitvoering van de overgang naar het nieuwe Functiehuis.

 • Het proces van functie-indeling

  Voor werkgevers en medewerkers die betrokken zijn bij het proces van functie-indeling binnen het nieuwe Functiehuis, zijn er vijf essentiële stappen die genomen dienen te worden. Deze stappen zijn bedoeld om de indeling van organisatiefuncties in het Functiehuis soepel en transparant te laten verlopen.

 • ORBA®-methode

  De ORBA®-methode hoort tot het meest toegepaste functiewaarderingssysteem in Nederland en is eigendom van AWVN. Het is een instrument voor het analyseren van verschillen tussen functies en het uitdrukken van deze verschillen in termen van relatieve zwaarte of niveau.

 • Waarom verandering noodzakelijk was

  De dynamische omgeving van de recreatiebranche vraagt om systemen die meegroeien met de veranderingen en diversiteit binnen onze sector. Om deze reden introduceert Kikk-Recreatie met trots het nieuwe Functiehuis, ontworpen om te voldoen aan de hedendaagse behoeften van de recreatiebranche.

 • Hoe ziet het nieuwe functiehuis eruit?

  Het referentieraster geeft de niveauverhoudingen tussen de referentiefuncties weer in 9 functiegroepen met bijbehorende salarisschalen. De referentiefuncties zijn onderverdeeld in acht disciplines:

 • Profendo

  Profendo is het online platform van AWVN. In Profendo wordt het branche referentieraster digitaal aangeboden voor alle werkgevers binnen een eigen werkgeversomgeving. Dit platform is gebruiksvriendelijk ingericht om het beheer en indelen van eigen organisatiefuncties binnen het branche referentieraster toegankelijk en overzichtelijk te maken voor zowel grote als kleine ondernemingen.

 • Van CATS naar ORBA

  De overgang van het CATS-systeem naar ORBA®-methode markeert een significante stap voorwaarts in de manier waarop functies binnen de recreatiebranche worden gewaardeerd en ingedeeld. Maar wat betekent deze overgang precies?

 • Het Functiehandboek Recreatie

  Alle kaders en richtlijnen van het nieuwe Functiehuis staan in het Functiehandboek Recreatie. Het Functiehandboek is een essentieel instrument dat werkgevers ondersteuning geeft bij het indelen van organisatiefuncties en het geeft medewerkers inzicht in hoe functie-indeling tot stand komt.