Terug naar resultaten

Verkiezing Leerbedrijf Recreatie

 

KIKK recreatie organiseert ieder jaar de verkiezing Leerbedrijf Recreatie. Met deze verkiezing kunnen ambitieuze praktijkbegeleiders en ondernemers uit het hele land hun talent tonen. Hiermee laat je zien dat je een voorbeeld bent van goede praktijkbegeleiding in de branche én zet je het bedrijf in de spotlights bij (toekomstige) medewerkers. De verkiezing Leerbedrijf Recreatie is een gezamenlijk initiatief van sociale partners om de beste leerbedrijven in de spotlights te zetten. De verkiezing is in het leven geroepen om het leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de recreatiesector hebben onder de aandacht te brengen.

In 2018 is de verkiezing gewonnen door
Recreatiepark TerSpegelt

Planning en spelregels
Een erkend leerbedrijf in de sector kan dan worden voorgedragen door medewerkers, leerlingen of school of zichzelf kandidaat stellen voor de titel ‘Leerbedrijf Recreatie 2018’. Lees hier de spelregels voor deelname.

Beoordelingscriteria
De jury beoordeelt de voorgedragen leerbedrijven aan de hand van een aantal criteria.

Toelatingseisen

 • Het bedrijf valt onder de werkingssfeer van de Fonds-cao Recreatie.
 • Het bedrijf is een erkend leerbedrijf en is gevestigd in Nederland. Buitenlandse vestigingen zijn uitgesloten van deelname.
 • Bedrijven die in de afgelopen drie jaar de verkiezing Leerbedrijf Recreatie hebben gewonnen, zijn uitgesloten van deelname.

Beoordelingscriteria

 • Het bedrijf heeft een sterke, heldere visie op het opleiden van leerlingen in het eigen bedrijf. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in stimulerend personeelsbeleid en de begeleiding van de leerling door een praktijkbegeleider.
 • Het bedrijf biedt een opleidingsklimaat voor leerlingen, waarin zij de verantwoordelijkheden krijgen die ze kunnen dragen. Het bedrijf geeft leerlingen ruimte om te leren (fouten maken mag!) en stimuleert hen grenzen te verleggen. Het moedigt medewerkers aan cursussen en trainingen te volgen om kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
 • Het bedrijf heeft goede contacten met de school en is betrokken bij de opleiding. Het bezoekt bijvoorbeeld themabijeenkomsten voor praktijkbegeleiders, verzorgt gastlessen op school en/of ontvangt leerlingen met bedrijfsbezoeken. Ook kan het bedrijf betrokkenheid tonen door actief te zijn bij vakwedstrijden of examens.
 • Het bedrijf neemt deel aan brancheactiviteiten, zowel regionaal als landelijk.
 • Het bedrijf is in staat om gedurende een jaar het boegbeeld te zijn voor leerbedrijven in de sector.

Samenstelling vakjury
De award wordt uitgereikt door een vakjury. In 2018 bestaat deze vakjury uit Johan Bijlsma (FNV), Steven van Ringelestijn (de Rooi Pannen), Hanneke Dielis (Recreatiepark TerSpegelt), Mariska Pronk (Camping de Lakens), Angelique Remkes (SBB) en Duco Hoep (KIKK recreatie).

johan-bijlsmaJohan Bijlsma, sectorbestuurder FNV Recreatie:
“De recreatiesector heeft niet alleen belang bij voldoende maar ook bij goede leerbedrijven. Leerlingen moeten hun talenten kunnen benutten en kunnen excelleren. Daarvoor hebben leerlingen een veilige leeromgeving nodig waar ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Een leerbedrijf dat daarin uitblinkt en een voorbeeld is voor andere leerbedrijven, die verdient een award!”

 

steven-van-ringelestijnSteven van Ringelestijn, directeur MBO Toerisme/Recreatie SG de Rooi Pannen Breda:
“In de landelijke werkgroep directeuren Toerisme/Recreatie zijn alle toeristische MBO-scholen in Nederland vertegenwoordigd. In de jury ‘leerbedrijf van het jaar’ vertegenwoordig ik deze werkgroep en daarmee het toeristisch-recreatieve MBO-onderwijs in Nederland. Leerzame stageplaatsen en goede stagebedrijven zijn onmisbaar voor het onderwijs. Met deze verkiezing kunnen we de verdiende aandacht geven aan al die goede stagebedrijven die zo’n belangrijke rol spelen voor scholen en studenten.

Mariska Pronk, HR Manager, Kennemer Duincamping de Lakens:
‘Teamwork makes a Dreamwork’, samen krijgen we alles voor elkaar, daarom vinden we het zo belangrijk dat stagiaires zich bij ons snel thuis voelen en dat wij hun talenten erkennen. Binnen no-time voelen zij zich een waardevol onderdeel van het team!”

 

Alwin Mulder, adviseur praktijkleren sectorunit Voedsel, groen en gastvrijheid / regiocoördinator Haaglanden en Zuid-Holland Centraal, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB):
“Voor mbo-studenten in ons land is het leren in de praktijk een onmisbaar deel van de opleiding, Om het belang daarvan te onderstrepen werkt SBB graag mee aan de verkiezing Leerbedrijf Recreatie.”

Duco Hoep, faciliterend lid vakjury, KIKK recreatie

 

 

 

Winnaars van de laatste drie jaar:
2017: Kennemer Duincamping de Lakens te Overveen
2016: Recreatiepark TerSpegelt te Eersel
2015: Kennemer Duincamping Bakkum te Castricum aan Zee

In eerdere jaren is de prijs ook gewonnen door;
Landal De Lommerbergen te Reuver (2014), Strandpark De Zeeuwse Kust te Renesse (2012), De Efteling te Kaatsheuvel (2011), Vakantiepark Vlugtenburg aan Zee te ’s-Gravenzande (2010), Landal GreenParks Rabbit Hill te Nieuw-Milligen (2009), Center Parcs De Kempervennen te Westerhoven (2008), Recreatiecentrum ’t Mölke te Zuna-Nijverdal (2007), Recreatiecentrum De Schatberg te Sevenum (2006) en Recreatiecentrum Delftse Hout te Delft (2005).

Interessant voor jou

Cao - Pensioen
 • Foto

  Vakbondsverlof

  KIKK heeft een regeling Tegemoetkoming Vakbondsverlof (TV) ingesteld.

 • Foto

  Gratis adviesgesprek arbeidsmarkt

  Heb je als ondernemer, HR-functionaris, personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad behoefte aan voorlichting of advies op het gebied van arbo, arbeidsmarkt of scholing, vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Zoek op jouw interesse