Kennemer Duincamping de Lakens wint de verkiezing Leerbedrijf Recreatie 2017!

23 maart 2017

Hanneke Dielis van Recreatiepark TerSpegelt (Leerbedrijf Recreatie 2016), gaf woensdagavond 22 maart, het stokje door aan Kennemer Duincamping de Lakens. De uitreiking van de verkiezing Leerbedrijf Recreatie 2017 vond plaats tijdens een bijeenkomst voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven van KIKK recreatie. Doorslaggevend in de beoordeling was de manier waarop opleiden en het begeleiden van stagiaires een plek heeft binnen de bedrijfsvoering van De Lakens. Het park beschikt over een opleidingssysteem waarin de persoonlijke benadering echt centraal staat.

Sterke concurrentie

Uit negentien aanmeldingen zijn drie genomineerden geselecteerd voor de verkiezing, namelijk:

  • Bospark ‘t Wolfsven
  • Kennemer Duincamping de Lakens
  • Recreatiepark de Leistert

Uit het juryrapport komt naar voren dat alle drie de parken op hun eigen wijze invulling geven aan het begeleiden en opleiden van stagiaires. De doorslaggevende factor bij De Lakens is de wijze waarop zij gebruik maken van een opleidingssysteem waar vooral de persoonlijke benadering in centraal staat. Stagiaires worden verwelkomd met een persoonlijke introductievideo en een smoothie (vitaliteit is immers belangrijk). Een sterk punt van de Leistert is dat iedereen een kans krijgt. De Leistert helpt de stagiaires met het verder ontwikkelen van hun zesde zintuig, de ‘sprankel’ zoals ze hem noemen. Bij Bospark ’t Wolfsven wordt er gewerkt in buddyteams. Daardoor leren stagiaires hun collega’s op informele wijze kennen. Kortom, elke genomineerde gaf op zijn eigen bevlogen wijze invulling aan het concept praktijkbegeleiding.
Niet alleen de jury bepaalde de uitslag. De 1.089 online stemmen van het publiek bepaalden 30% van de uitslag en tijdens de bijeenkomst, vlak voor de uitreiking waren de stemhokjes geopend. Deze stemmen van het publiek telden voor 10% mee.

De uitreiking

De uitreiking van de award vond plaats tijdens een netwerkbijeenkomst voor onderwijs en bedrijfsleven. De award werd uitgereikt door Hanneke Dielis van Leerbedrijf Recreatie 2016, Recreatiepark TerSpegelt. Hanneke vertelde over de onbeschrijfelijke trots die ze voelde, toen TerSpegelt uitgeroepen werd tot Leerbedrijf Recreatie 2016. De verkiezing heeft TerSpegelt veel bekendheid in de branche opgeleverd en zij draagt met trots het stokje over.

De bijeenkomst stond in het teken van samenwerking en werd georganiseerd bij ROC Midden Nederland, Facility, Horeca & Travel College in Nieuwegein. Gastspreker en dagvoorzitter Milo Berlijn, gaf met humor invulling aan het thema gastvrijheid. Milo noemde de medewerkers in de recreatiesector ‘blijmakers’. Een belangrijk onderdeel van werken in de sector is namelijk gasten blij maken. Opvallend is dat het laten lachen en blij maken van mensen bij veel bedrijven geen onderdeel uitmaakt van het functioneringsgesprek en dat zette een deel van de aanwezigen wel aan het denken.
Niet alleen gastvrijheid en de toekomst van goed opgeleide medewerkers stond centraal tijdens de bijeenkomst. Ook het belang van samenwerking kwam naar voren. Tijdens de bijeenkomst werd het convenant ‘Ruim baan voor recreatie 2.0!´ ondertekend door de werkgeversvertegenwoordiging binnen KIKK recreatie,  werknemersvertegenwoordiging binnen KIKK recreatie, de MBO Raad en het VMBO Platform. Het doel van dit convenant was de samenwerking te bekrachtigen tussen onderwijs, werknemers en bedrijfsleven.

Over de verkiezing Leerbedrijf Recreatie 2017

Elk jaar wordt de verkiezing voor ‘Leerbedrijf Recreatie’ georganiseerd in de recreatiesector. De verkiezing vormt dé erkenning voor praktijkleren in de recreatiesector. Recreatiebedrijven kunnen voor de verkiezing in aanmerking komen door voorgedragen te worden of zichzelf kandidaat te stellen. De vakjury nomineert vervolgens drie bedrijven die bezocht worden door de jury. Tijdens het jurybezoek worden de volgende criteria gehanteerd: betrokkenheid bij het opleidingsproces, visie op opleiden, aanwezigheid van een opleidingsplan, personeelsbeleid, opleidingsklimaat, deelname aan brancheactiviteiten, het vervullen van de ambassadeursrol en de opleidingsresultaten. De stemmen van de vakjury, via de website en het publiek tijdens de uitreiking bepalen samen wie de winnaar wordt.

Terug naar resultaten