Verslag Netwerkbijeenkomst en uitreiking Leerbedrijf Recreatie 2018

30 maart 2018

“De medewerker Recreatie & Zwembaden in 2020”

Op woensdagmiddag 28 maart 2018 vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van KIKK recreatie plaats. Thema van deze middag was: ”De medewerker Recreatie & Zwembaden in 2020” en de uitreiking van het beste leerbedrijf 2018.

Dagvoorzitter Eva Helmond nam alle aanwezigen mee in ‘over de streep’. De deelnemers kregen een aantal prikkelende stellingen te zien, waarna ze moesten kiezen of zij het eens of oneens waren. Er ontstond veel interactie en discussie in de zaal, onder andere over dat docenten niet alleen voor de klas moeten staan, maar ook in 

de praktijk mee moeten werken, en over of wij werknemers van de toekomst moeten opleiden als generalist en niet als specialist. De medewerker als persoon met zijn/haar gastvrijheid blijft heel belangrijk voor de werkgever en de sector, ondanks de opkomst van de robotisering en digitalisering.

Ook de locatie van de bijeenkomst was bijzonder: De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, waar het ontwikkelen van (vak)mensen excellerend in duurzame technologie met een focus op een leven lang leren hoog in het vaandel staat. Het is een inspirerende leer- en werkomgeving, die leidt tot interessante kruisbestuivingen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en onderwijs.

Na het inhoudelijke gedeelte vond de bekendmaking van het beste ‘Leerbedrijf Recreatie 2018’ plaats. De bekendmaking en de uitreiking van de award werd  gedaan door Mariska Pronk van Kennemer Duincamping de Lakens, winnaar van de verkiezing Leerbedrijf Recreatie 2017. Mariska vertelde dat de drie genomineerde bedrijven met recht hier staan. De praktijkbegeleider van Laco sportcentrum Leerdam begeleidt haar stagiaires met enthousiasme. De Norgerberg handelt op intuïtie. Stagiaires komen in een warm nest. Ook is er contact met het onderwijs en neemt zij grote verantwoordelijkheid voor de (lokale) sector. Bij Recreatiebedrijf TerSpegelt leggen ze de lat hoog. Er is visie en structuur, zonder dat de persoonlijke begeleiding in het gedrang komt.  “Het zijn nu al winnaars!” Mariska Pronk droeg  dan ook met trots het stokje over aan de winnaar van de verkiezing ‘Leerbedrijf Recreatie 2018’  Recreatiepark TerSpegelt uit Eersel.

Eerste reactie van de winnaar:
Dorien Verschuijten, manager Marketing & Communicatie bij Recreatiepark TerSpegelt
“Wij zijn ontzettend trots om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Een kroon op ons werk als leerbedrijf. Bij TerSpegelt werken stagiaires op diverse afdelingen. Wij doen ons uiterste best om ze echt te laten ervaren wat werken in de recreatiebranche is en dat voor iedere stagiaire op een passend niveau. We vinden het contact en samenwerking met diverse scholen erg belangrijk. Gezamenlijk leiden we toch de recreatiemedewerker van de toekomst op.”

Doorslaggevend in de beoordeling was de manier waarop Recreatiepark TerSpegelt omgaat met stagiaires. De stagiaires zijn onderdeel van het team en ze hebben een duidelijke visie op opleiden. De lat ligt hoog, waardoor zij de leerlingen zoveel mogelijk leren.

sterke concurrentie

Uit 15 aanmeldingen zijn drie genomineerden geselecteerd voor de verkiezing, namelijk:

Camping de Norgerberg – Norg
Laco sportcentrum Leerdam – Leerdam
Recreatiepark TerSpegelt – Eersel

Uit het juryrapport komt naar voren dat alle drie de parken op hun eigen wijze invulling geven aan het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is veel passie en plezier aanwezig; de genomineerden zijn een warm bad voor de stagiaires. De doorslaggevende factoren bij Recreatiepark TerSpegelt is de wijze waarop zij gebruik maken van een opleidingsbeleid en het contact met het onderwijs.

Niet alleen de jury bepaalde de uitslag. De 1.271 online stemmen van het publiek bepaalden 30% van de uitslag en tijdens de bijeenkomst, vlak voor de uitreiking, waren de stemhokjes geopend. Deze stemmen van het publiek telden voor 10% mee.

Over de verkiezing

Elk jaar wordt de verkiezing voor het ‘beste leerbedrijf van het jaar’ in de recreatie- en zwembadsector georganiseerd. De verkiezing vormt dé erkenning voor praktijkleren in de recreatie- en zwembadsector. Recreatiebedrijven en zwembaden kunnen voor de verkiezing in aanmerking komen door voorgedragen te worden of zichzelf kandidaat te stellen.

Foto’s: Henk Ganzeboom, Kobalt Fotografie DuPho

Terug naar resultaten