Nederland-vakantieland

Vakantieganger kiest in 2022 opnieuw voor Nederland en Europa

27 januari 2022

Zo’n 8 op de 10 Nederlanders is van plan om dit jaar op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een groot representatief onderzoek van de ANWB. Een groot deel van de vakantiegangers houdt bij het maken van de reisplannen rekening met corona. Onderzoek van de ANWB toont aan dat de Nederlandse vakantieganger in 2022 opnieuw dicht in de buurt op vakantie zal gaan. Coronaregels, het aantal lokale besmettingen en de mogelijkheid om een reis te annuleren of kosteloos om te boeken spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de vakantiebestemming. Zo verwacht een meerderheid hun vakantie dichtbij huis te vieren en in Nederland of Europa te blijven. Lees hier meer over het ANWB onderzoek.

Gerelateerd hieraan voert het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) ook een vakantie sentiment monitor uit. Met aandacht voor het binnenlands toerisme en de verwachting voor 2022. Hieronder een opsomming van de belangrijkste resultaten:

  • Ruime meerderheid Nederlanders (64%) verwacht dat de plannen voor hun zomervakantie komend jaar afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de pandemie. Gemiddeld wacht twee op de drie Nederlanders ook volgend jaar langer met het boeken van een vakantie.
  • Vakantie in eigen land blijft komend jaar onverminderd populair. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht hun zomervakantie in eigen land door te brengen
  • De helft van de Nederlanders geeft aan andere aspecten van vakanties te waarderen, zoals veiligheid en zekerheid. Ook speelt het mentale aspect een grote rol en is de behoefte om er echt even tussenuit te zijn belangrijker geworden.

Terug naar resultaten