Wat is de participatiewet?

De participatiewet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. De Rijksoverheid heeft met sociale partners afgesproken dat er tussen nu en 2026 in totaal 100.000 extra banen beschikbaar moeten komen. Deze banen zijn voor mensen die vanwege een arbeidsbeperking niet in staat zijn om het wettelijk minimum loon te verdienen. Daar bovenop moet de overheid als werkgever voor 2025 in totaal ook nog eens 25.000 extra banen voor deze doelgroep leveren. Vanuit de Participatiewet, die op 1 januari 2015 in werking is getreden, zijn ondersteunende maatregelen beschikbaar als loonkostensubsidie, jobcoaches en aanpassingen op de werkvloer als dat nodig is.

Ook de recreatiesector draagt haar steentje bij

KIKK recreatie heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt in de recreatiesector.

Zo zijn we onder andere een samenwerking aangegaan met Jobstap. Er zijn afspraken gemaakt over het creëren van 20 arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het geven van voorlichting en promotie aan werkgevers.

Eén van de uitkomsten van de samenwerking is de conclusie dat er al veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn in de recreatiesector. Dat is met name het geval in de catering, schoonmaakwerk en groenonderhoud. Echter, dit werk wordt vaak uitbesteed aan partijen die officieel onder een andere sector vallen. Mensen die in deze vormen van dienstverlening geplaatst zijn, worden dus officieel niet meegerekend in de tellingen van de recreatiesector, wat enigszins een vertekend beeld geeft voor de cijfers. Toch zijn er al mooie plaatsingen geweest door de samenwerking, over een aantal hiervan kun je hier meer lezen.

Good practices

Een overzicht van de bedrijven waar participanten aan het werk zijn gegaan.


Landal logo

Landal Heihaas

Robin werkt als allround keukenmedewerker bij ons in Putten voor 24 uur per week met een contract voor onbepaalde tijd.  “Robin is een aanvulling in de keuken en hij blijkt met de maand meer in zijn mars te hebben“

Jos Schmitz F&B manager Landal Green Parks Heihaas Putten, www.landal.nl


Thermen Bussloo

Thermen Bussloo

“Rutger heeft bewezen dat Wajongers zeer gemotiveerde medewerkers zijn. Hij is echt een aanwinst voor ons team. Door zijn inzet en de begeleiding vanuit Jobstap heeft hij inmiddels een vast contract bij Thermen Bussloo”.

Fabian Dolman directeur Thermen Bussloo, www.thermenbussloo.nl


Duynparc Soest

Duynparc Soest

“Peter was voorheen van beroep schilder. Nu timmert en last hij ook. En verzorgt met veel plezier ons parkgroen. Full-time!”

Joost Bauhaus beheerder Duynparc Soest, www.duynparcsoest.nl


Sauna Soesterberg

Sauna Soesterberg

“We zijn blij Jan in ons midden te hebben, door hem zijn we beter gaan samenwerken. Daar waar wij nog zaken onduidelijk hadden met betrekking tot onze regels, waarde en normen merkte we dit gelijk aan hem. Door Jan hebben we onze bedrijfsvoering verder kunnen optimaliseren.”

Lisette Snoek, directie Sauna Soesterberg, saunasoesterberg.nl