Foto

Interview met Gerda Zewuster: ‘Grijp de kansen die zich voordoen’

14 april 2016

Gerda Zewuster kwam er vorig jaar tijdens de aanmelding voor het examen van gelicentieerd examinator voor de licentie ZwemABC achter dat haar basisopleiding niet voldoende was om zelfstandig zwemles te kunnen geven. Om toch te kunnen bijscholen tot gelicentieerd examinator binnen de licentie ZwemABC van de Nationale Raad Zwemdiploma’s doorliep de 55-jarige zweminstructrice een EVC-traject bij QRM.

Heb je altijd al zwemles willen geven?

Eigenlijk ben ik een beetje in het vak gerold. Ik ben wel altijd al een fanatiek zwemmer geweest en toen mijn kinderen op zwemles gingen, was ik vrijwel dagelijks in het Molenduinbad in Norg te vinden. Via via ben ik daar in 2002 begonnen met wat kleine klusjes, zoals schoonmaken en toezichthouden. Om dat werk te kunnen doen heb ik een aantal certificaten behaald zoals EHBO en Lifeguard. Dat beviel goed en na ongeveer twee jaar kreeg ik het aanbod om een opleiding tot zwemonderwijzer te volgen en die kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Waarom ben je gestart met een EVC-traject?

Vorig jaar maart zouden we met alle collega’s het examen doen voor gelicentieerd examinator binnen de licentie ZwemABC. Toen bleek dat mijn opleiding niet voldoende was voor dit examen. Waarschijnlijk had ik door een misverstand in het verleden een opleidingsmodule gemist die wel benodigd was. Toen heeft mijn manager meteen uitgezocht wat er nodig was om mij dat examen ook te laten halen en dat bleek een EVC-traject te zijn om te bewijzen dat ik wel over de benodigde kennis en competenties beschikte.

Hoe bewijs je dat?

Nadat ik was aangemeld voor een EVC-traject ging ik aan de slag met het opbouwen van mijn portfolio. In het portfolio verzamel je eigenlijk alle bewijslast van je kennis en vaardigheden. En dat is best veel. Denk hierbij aan getuigschriften, verslagen van beoordelingsgesprekken, projectstukken, certificaten van opleidingen etc. Het was een behoorlijke kluif om dat allemaal te verzamelen en op de juiste plek in het portfolio te plaatsen. Gelukkig was er een goede beschrijving en kreeg ik een persoonlijk begeleidster toegewezen die ik kon benaderen als ik hulp nodig had.

Ook heb ik ook veel hulp gehad van mijn manager en mijn collega’s. Ik ben zelf niet zo handig met de computer, maar zij hebben mij heel erg geholpen. Tijdens het opbouwen van het portfolio komt eigenlijk je hele loopbaan voorbij. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat mijn vrijwilligerswerk ook relevant is. Ik ben in het verleden leidster geweest van het voetbalteam van mijn zoon en ik heb zwemwedstrijden van mijn dochter begeleid. Daarmee toon je vaardigheden aan in het werken met kinderen en dat is natuurlijk weer relevant bij het geven van zwemles aan kinderen.

Na het opbouwen van het portfolio had ik een assessment gesprek met mijn persoonlijk begeleider en werd ik beoordeeld tijdens het geven van een les.

Dat klinkt best spannend

Je doet ongemerkt heel veel kennis en ervaring op en wat dat betreft cijfer ik mezelf makkelijk weg. Maar met het EVC-traject komt je hele loopbaan voorbij. Zoals mijn manager zei ‘Je hebt jarenlange ervaring en je hebt je genoeg bewezen’. Dat is ook wel zo en achteraf gezien was het niet zo spannend. Je begeleider doet er alles aan om je op je gemak te stellen en het traject heeft mijn zelfvertrouwen een flinke boost gegeven.

Wat is je volgende stap?

Ik heb het Ervaringscertificaat behaald en dat kan ik verzilveren tot een diploma voor Lesgever ZwemABC om binnen de licentie les te kunnen blijven geven.
Verder zijn we bij het Molenduinbad in de gelegenheid om elk jaar een opleiding te volgen, hebben we regelmatig werkoverleg waarin we feedback uitwisselen en zijn er meerdere testmomenten. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de samenwerking onderling. Tot slot vind ik het leuk om zo breed mogelijk inzetbaar te zijn.

Heb je tips die je zou willen delen?

Sta open voor ontwikkeling en grijp de kansen aan die zich voordoen. Je moet je blijven ontwikkelen, want stilstand is achteruitgang. Blijf jezelf daarin positief opstellen, want er is altijd wel iemand die je wil helpen.

Terug naar resultaten