Twee op de drie Nederlanders stelt de vakantieplanning voorlopig nog even uit

29 november 2021

Dit artikel verscheen eerder op Pretwerk.nl

Europese vakantiegangers passen hun vakantieplannen steeds meer aan aan de oplaaiende coronapandemie in Europa. Dat is één van de conclusies uit de 11e meting van Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Met de Vakantiemonitor monitor meet NBTC sinds mei 2020 de vakantie-intentie en de invloed van corona op het reisgedrag van inwoners uit Nederland en de toeristische kernmarkten van ons land: België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. De elfde meting vond plaats van 15 tot en met 21 november. Dit is na de laatste persconferentie op 12 november waarin strengere maatregelen werden aangekondigd.

Belangrijkste resultaten

2021: Vakantiesentiment

  • Bijna de helft van de inwoners uit Europese landen heeft de intentie om nog dit jaar op vakantie te gaan. Daarmee is de vakantie-intentie hoger (+9%) ten opzichte van afgelopen jaar in dezelfde periode. In vergelijking met de vorige meting in september is de vakantie-intentie echter fors gedaald. Deels wordt deze daling veroorzaakt door de winterperiode maar ook het toenemend aantal besmettingen is van invloed.
  • Nederlanders lijken voor de laatste twee maanden van dit jaar meer vakantieplannen (48%) te hebben in vergelijking met 2020 (37%). Ook het aandeel reeds gemaakte boekingen is dit jaar groter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (resp. 13% en 25%).
  • De voorkeur voor een vakantie in eigen land is in bijna alle Europese landen afgenomen in vergelijking met november 2020. Opvallend is dat dit niet geldt voor Nederlanders. Het aantal vakantieplannen van Nederlanders in eigen land neemt zelfs toe ten opzichte van vorig jaar.
  • Hoewel inwoners uit Duitsland en België dit jaar meer vakantieplannen hebben in Europa, blijft de populariteit van Nederland als vakantiebestemming in beide landen gelijk en relatief beperkt.

2022: Verwachtingen vakantieplannen

  • Ruime meerderheid Nederlanders (64%) verwacht dat de plannen voor hun zomervakantie komend jaar afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de pandemie. Gemiddeld wacht twee op de drie Nederlanders ook volgend jaar langer met het boeken van een vakantie.
  • Vakantie in eigen land blijft komend jaar onverminderd populair. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht hun zomervakantie in eigen land door te brengen.
  • De helft van de Nederlanders geeft aan andere aspecten van vakanties te waarderen, zoals veiligheid en zekerheid. Ook speelt het mentale aspect een grote rol en is de behoefte om er echt even tussenuit te zijn belangrijker geworden.

Terug naar resultaten