Het nieuwe thuiswerken: werken vanaf je vakantieadres!

23 juli 2021

Werken vanuit een vakantiehuis of hotel ergens in Nederland of het buitenland was voor corona voor velen ondenkbaar. Maar nu het (kantoor)werk digitaal gaat, is de workation een serieus alternatief geworden voor thuiswerken. Vooral werkenden onder de 45 jaar uit de grote steden zijn enthousiast, blijkt uit onderzoek.

De Ondernemer plaatste hier onlangs een artikel over:

In het onderzoek (gehouden in zeven landen onder 7000 mensen, waarvan duizend in Nederland) zegt liefst 38 procent van de Nederlandse respondenten van plan te zijn een werkvakantie te plannen voor de nabije toekomst. Ongekend veel voor een nieuw fenomeen, vindt Van Zon. ,,Natuurlijk zal niet iedereen die het zegt het ook daadwerkelijk doen. Maar al boekt slechts 10 procent van de circa 4,5 miljoen thuiswerkenden een workation, dan heb je het al gauw over honderdduizenden mensen.”.

Vooral werkenden onder 45 jaar (met en zonder kinderen) die wonen in steden met meer dan 100.000 inwoners zijn enthousiast, blijkt uit het onderzoek. Daarvan zegt 54 procent dit te willen doen. Oudere werknemers en mensen die wonen in een landelijke omgeving malen er veel minder om. Daar geeft slechts 16 procent dat aan.

Als een workation voor een paar maanden is, dan zou het juridisch lastig kunnen liggen, denkt hij. ,,Maar of je nu thuiswerkt of vanuit een vakantiehuisje of hotel in Nederland of het buitenland, maakt niet echt uit. Zolang natuurlijk het internet maar goed is”, voegt hij eraan toe.

Dat kwam ook naar voren in het onderzoek van Simon-Kucher & Partners: 60 procent vindt goed internet de belangrijkste voorwaarde, 40 procent vindt het belangrijk dat er een aparte werkkamer is in het vakantiehuis of het hotel, 32 procent kiest voor een locatie waar extra faciliteiten zijn, zoals een muis, tweede scherm en/of toetsenbord.

Terug naar resultaten