Terug naar resultaten

Best practice: LACO Recreatie

laco-1-300x188In gesprek met Diny Netten, manager HRM van LACO Recreatie, over de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers, van alle leeftijden, levens-fasen en generaties.

Wat is je eigen affiniteit met generatiemanagement?

Ik vind dat mensen een job moeten hebben waar ze achterstaan en dat geldt voor alle leeftijden: jong en ouder. Ik besef me dat dat per levensfase en per generatie anders is wat betreft invulling en beleving, ook al werk je in dezelfde functie met een bepaalde functiebeschrijving. Het gaat er vooral om dat je in je eigen kwaliteiten en kracht gelooft. Dat geeft de drive om elke dag met plezier naar je werk te gaan en je ambities waar te maken.
Tijdens de Masterclass Generatiemanagement werden mijn eerste gedachten bevestigd, werd het onderwerp veel concreter en besefte ik me dat we meer en systematische aandacht moeten gaan besteden aan de persoonlijke invulling en beleving van diverse groepen van werknemers.

Wat is het belang van generatiemanagement voor de organisatie?

Enerzijds werken wij constant aan onze visie en kernwaarden: verantwoordelijkheid, ambitie, helderheid, enthousiasme en resultaatgerichtheid. Dit geldt voor iedereen, jong en ouder. Anderzijds lopen we in de praktijk tegen specifieke knelpunten aan als: de fysieke belasting van onze oudere medewerkers en het binden en behouden van jongere medewerkers. Ik ben op dit moment bezig dit op de agenda te zetten en te houden bij het management van onze sport- en vrijetijdsaccommodaties en samen actieplannen te ontwikkelen voor de specifieke knelpunten. We beseffen ons dat het steeds meer gaat om maatwerk per accommodatie en medewerker.

Waar zijn jullie mee bezig?

We werken met een online competentie matcher die de persoonlijkheid, competenties en interactiestijl van medewerkers in kaart brengt. Vervolgens wordt dit als een soort filter tegen functieprofielen aangehouden. Hierdoor krijgen we goed zicht op de kracht en kwaliteiten van medewerkers en welk functieprofiel hier het best bij past. We gebruiken deze methodiek zowel bij selectie als bij het verder ontwikkelen van medewerkers. Het werkt erg verhelderend en motiverend: de juiste medewerker op de juiste functie.

Daarnaast hebben we de functionerings- en beoordelingsgesprekken op drie onderdelen aangescherpt:

 1. Functioneren en ontwikkeling in je huidige functie
 2. Loopbaan en het perspectief op een andere functie
 3. Belasting en belastbaarheid

Voor de komende tijd hebben we twee concrete speerpunten:
• Motivatie en gezondheid van alle medewerkers
• Binden en boeien van enthousiaste nieuwe collega’s

Wat zijn jouw tips voor collega’s uit de branche?

 1. Verdiep je in de materie van verschillen in levensfasen en generaties en het volgen van de Masterclass Generatiemanagement is hierin zeker aan te raden.
 2. Maak tijd vrij om generatiemanagement praktisch uit te werken en bewustwording en actiebereidheid te stimuleren.
 3. Als je meerdere vestigingen hebt, ga dan het land in en activeer lokale en/of regionale maatwerkoplossingen.

Mijn motto is: “Doe altijd iets waar je je lekker bij voelt”.

Cao - Pensioen
 • Foto

  Premies

  Sinds 1 juli 2019 wordt er weer door TKP premie geïnd. Werkgevers mogen premie inhouden op het loon van hun werknemers.

 • De KIKK RI&E

  De RI&E geeft een overzicht en beoordeling van de risico’s in het werk.

 • Jouw pensioen

  Werknemers die vallen onder de cao Recreatie nemen vanaf 21 jaar deel aan Pensioenfonds Recreatie, hét pensioenfonds voor de recreatiesector.

 • Cao Recreatie App

  Met deze app heb je je arbeidsvoorwaarden altijd bij de hand!