Je besteedt makkelijk te weinig tijd aan het thema veiligheid

14 juni 2016

“Doe ik hetgeen wat ik doe, eigenlijk wel goed? De RI&E biedt veel houvast en handvaten, maar er is ook veel ruimte om situaties subjectief te interpreteren. Ik wilde graag dat mijn interpretatie gebaseerd is op theoretische onderbouwing en daar heeft een cursus tot preventiemedewerker in voorzien.” Hans van Houten, parkmanager van vakantiepark Klein Vaarwater op Ameland, volgde onlangs de cursus tot preventiemedewerker en deelt zijn perspectief op gezond & veilig werken.

Klein Vaarwater is een groot park dat bestaat uit veel verschillende onderdelen, zoals horecagelegenheden, een zwembad, een eigen werkplaats, hotel, camping, vakantiehuizen, chalets etc. Veertig hectare vakantieplezier en alles wat daarbij hoort, gelegen op het schitterende Ameland. Er zijn dus veel verschillende onderdelen op het park waar veiligheid van belang is. Veiligheid is een thema dat er bij ons op het park echt routinematig ingesleten was. Veel medewerkers zijn al lang in dienst en hebben ruime ervaring in hun werk en met het thema veiligheid. Sinds begin dit jaar is er echter een nieuwe directeur aangetreden en hij heeft die routine en ervaring binnen onze organisatie nog niet. Hij kijkt met een frisse blik naar zaken en wil dus niet alleen horen dat we veilig werken, maar hij wil het ook zien. Hij wil leidinggevenden aanwijzingen zien geven en dat er veiligheidsinstructies boven de machines hangen etc. Deze frisse blik heeft ons als management en medewerkers weer even wakker geschud en de dialoog op het gebied van veiligheid is weer nieuw leven in geblazen.

Ik vind het van het grootste belang dat medewerkers veilig kunnen werken, omdat ze dan ook bewust kunnen werken aan veilige omstandigheden voor de gasten. Medewerkers en gasten maken grotendeels gebruik van dezelfde faciliteiten en ruimtes. Als het veilig is voor de medewerkers, dan is het ook veilig voor de gasten. Het vertaalt zich vrijwel één op één door.

In de cursus tot preventiemedewerker heb ik inspiratie opgedaan om binnen de RI&E, voor de verschillende onderdelen van ons park, ‘deel inventarisaties’ te maken. Een hotel is weer heel anders dan een overdekt zwembad en kent dus ook andere veiligheidsrisico’s. Door deze specifiek binnen de RI&E te benoemen, vergroot je de bewustwording onder de medewerkers en herkent deze gevaarlijke situaties eerder. Daarnaast was ik op zoek naar meer theoretisch onderbouwing en tools om zo objectief mogelijk met de RI&E aan de slag te kunnen gaan. In de cursus heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er een methode is voor het inschatten van gevaarlijke situaties. We hebben een tabel gekregen om in te kunnen schatten hoe groot de kans is dat een gevaarlijke situatie zicht voordoet en wat de gevolgen van zo’n situatie dan kunnen zijn. Dat is een concrete tool om objectief een situatie in te kunnen schatten, waar ik nu dankbaar gebruik van maak.

Landelijk gezien vallen er ieder jaar 98 doden als gevolg van bedrijfsongevallen, dat zijn er ongeveer 2 per week. Dan vind ik dat er best nog wat extra aandacht aan besteed mag worden aan het thema veiligheid. Je wordt vaak pas geconfronteerd met veiligheid als het mis gaat. Je besteedt nooit genoeg tijd aan veiligheid, maar wel gemakkelijk te weinig. Als werkgever wil je niet dat mensen onnodig risico lopen of niet op de hoogte zijn van de juiste instructie. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan kun je elkaar in ieder geval recht in de ogen kijken en zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om het te voorkomen.

 

De genoemde cursus wordt niet meer aangeboden door KIKK recreatie.  Voor actuele informatie over de rol van een preventiemedewerker en een overzicht van het aanbod van cursussen kunt u de Arbocatalogus* raadplegen.

Terug naar resultaten