Kennisbank DI-Campagne

Terug naar al het nieuws

5 manieren om overbelasting op werk te voorkomen tijdens piekperiodes

11 juli 2025 |

De zomer staat voor de deur en dat betekent voor veel recreatiewerkers een vol schema, lange dagen en een hoog werktempo. Als je altijd maar doorpakt, ligt overbelasting op de loer. Juist tijdens piekperiodes is het in een krappe arbeidsmarkt – zo kenmerkend voor de recreatiesector – belangrijk om alert te zijn op signalen van overbelasting en werkstress. Ontdek 5 manieren om overbelasting in de recreatie te voorkomen.

Herken jij de signalen van overbelasting?

Overbelasting op werk sluipt er vaak geleidelijk in. Je merkt het misschien aan vermoeidheid die niet meer wegtrekt, prikkelbaarheid, concentratieproblemen of lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten of vermoeide benen. Als je merkt dat je werkplezier afneemt of je ’s avonds moeilijk kunt ontspannen, is het tijd om actie te ondernemen. Langdurige werkstress kan namelijk leiden tot een burn-out of langdurig verzuim. En daar zit je niet op te wachten.

Een gezonde energiebalans is ontzettend belangrijk. Zo blijf je ook tijdens drukke dagen gezond op werk en houd je je energieniveau stabiel. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en leer signalen van overbelasting te herkennen.

Doe de zelfcheck: sta jij in de gevarenzone?

Beantwoord de volgende vragen met ‘ja’ of ‘nee’:

  • Voel je je aan het einde van je werkdag uitgeput?
  • Heb je moeite om je te concentreren op je taken?
  • Ervaar je lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of stijve spieren?
  • Slaap je slecht of pieker je veel over je werk?
  • Heb je het gevoel dat je geen controle hebt over je werkdruk?

Als je meerdere keren ‘ja’ hebt geantwoord, is het belangrijk om maatregelen te nemen om werkstress te verminderen en overbelasting te voorkomen.Bescherm jezelf tegen verdere overbelasting, schakel een tandje terug en probeer slim om te gaan met werkdruk.

Disclaimer:
Deze zelfcheck geeft een indicatie en is geen vervanging voor een professionele diagnose. Zelfdiagnose is niet altijd betrouwbaar. Klachten kunnen vaag zijn en uiteenlopende oorzaken hebben. Bij aanhoudende klachten is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of bedrijfsarts.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Je kunt zelf een aantal stappen ondernemen om overbelasting te voorkomen:

1. Plan slim en stel prioriteiten

Een goede planning is belangrijk tijdens drukke periodes. Begin je dag met het opstellen van een to-do-lijst en stel realistische doelen. Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stappen. Dit helpt om overzicht te houden en voorkomt dat je overweldigd raakt.

Gebruik hiervoor ook technieken om werkdruk te verlagen op een praktische manier aan te pakken.

Tip: Gebruik een planner of rooster-app om je taken en pauzes in te plannen. Zo zorg je ervoor dat je ook tijd neemt voor herstelmomenten.

2. Neem regelmatig (korte) pauzes

In plaats van één lange, kun je beter meerdere kleine pauzes inlassen. Juist meerdere korte onderbrekingen geven je een energieboost en verhogen je productiviteit. Je kunt het vergelijken met het effect van een powernap. Sta daarom elk uur even op, rek je uit of maak een korte wandeling. Dit helpt om zowel lichamelijk als mentaal te herstellen en voorkomt dat werkstress zich opstapelt. Juist tijdens drukke seizoenen zijn korte herstelmomenten heel belangrijk om het op een gezonde manier vol te houden.

Tip: plan je (korte) pauzes in je agenda en houd je eraan, ook als het druk is. In de recreatiesector worden pauzes nogal eens overgeslagen in tijden van topdrukte, maar probeer dit te voorkomen.

3. Communiceer open met je team

Open communicatie met collega’s en leidinggevenden is erg belangrijk. Bespreek je werkdruk en geef aan als je ondersteuning nodig hebt. Samen kun je zoeken naar oplossingen om de werkdruk beter te verdelen en werkstress te voorkomen. Door als team gezond en fit te blijven op het werk voorkom je dat één persoon te veel op het bordje krijgt tijdens pieken.

Tip: Organiseer regelmatig teamoverleggen (of dring erop aan bij je leidinggevende) om de werkverdeling en eventuele knelpunten te bespreken.

4. Zorg voor voldoende herstel

Na inspanning is herstel noodzakelijk. Zorg voor voldoende slaap, neem tijd voor ontspanning en let op wat je eet. Gezond eten op werk (en thuis) helpt je energie op peil te houden en voorkomt dipjes tijdens lange diensten. Denk aan voedzame snacks zoals noten, fruit of volkorenbrood, en vermijd snelle suikers. Door structureel gezond te eten blijf je fit op werk.

Ook een goede werk-privébalans draagt bij aan minder werkstress. Zorg dat je vrije tijd echt vrij is; dus zonder werkmails of telefoontjes. Zo laad je je batterij weer goed op.

Tip: Plan na een drukke werkdag een activiteit waar je van ontspant, zoals lezen, sporten of een hobby.

5. Wees alert op signalen van collega’s

Let ook op je collega’s. Merk je dat iemand gestrest of overbelast lijkt? Ga het gesprek aan en bied een luisterend oor. Samen kun je overbelasting op werk voorkomen en een gezonde werkomgeving creëren. Onderlinge steun helpt niet alleen om werkstress te verminderen, maar vergroot ook het werkplezier.

Tip: Stel voor om samen pauzes te nemen of een korte wandeling te maken. Dit bevordert zowel ontspanning als teamgevoel.

Werkstress verminderen? Samen sta je sterk

Door bewust om te gaan met je werkdruk en alert te zijn op signalen van overbelasting, kun je piekperiodes in de recreatiebranche gezond en productief doorkomen. Werkstress verminderen en overbelasting voorkomen begint bij jezelf, maar samen sta je sterker.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Bekijk alle artikelen