In de recreatiesector draait alles om gastvrijheid, energie en beleving. Je wilt je gasten natuurlijk een onvergetelijke ervaring bezorgen. Maar wie zorgt er eigenlijk voor het welzijn van de mensen die het allemaal mogelijk maken; je medewerkers? Gezond eten op het werk is een eenvoudige en effectieve manier om je personeel energiek, scherp en tevreden te houden. In een branche waar werkdagen vaak fysiek en onregelmatig zijn misschien wel nog belangrijker. En gezond eten op werk aanbieden hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Waarom gezond eten op werk loont in de recreatie
Juist in de recreatiesector loont gezond eten. Dat heeft te maken met een aantal kenmerken die recreatie zo uniek maken.
1. Aantrekkelijker werkgeverschap in een krappe arbeidsmarkt
De recreatiesector kampt met een structureel personeelstekort en hoge uitstroom. Probeer jezelf daarom te onderscheiden van de concurrentie. Bijvoorbeeld met gezonde voeding op de werkvloer. Daarmee:
- Laat je aan je mensen zien dat je om ze geeft. Je draagt bij aan een gezonde levensstijl.
- Bied je een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Zeker jongeren en hoger opgeleiden hechten veel waarde aan welzijn en gebalanceerde voeding.
- Je werknemers bieden betere service aan je gasten. Energieke werknemers zijn beter in staat de allerbeste service te bieden.
2. Productiviteit en energieniveau stijgen
Van gezonde voeding zijn een aantal bewezen effecten bekend. Zo draagt het bij aan:
- Meer energie en betere concentratie gedurende de dag. Heel belangrijk in een sector waar veel fysiek werk wordt verricht (zoals in animatieteams, horeca of schoonmaak).
- Minder last van middagdips of vermoeidheid.
- Je werknemers bieden betere service aan je gasten. Energieke werknemers zijn beter in staat de allerbeste service te bieden.
3. Minder ziekteverzuim en hogere inzetbaarheid
Wanneer je investeert in gezonde eetgewoonten verlaag je ook nog eens het risico op gezondheidsklachten. En dat vertaalt zich in:
- Minder ziekteverzuim. Daarmee voorkom je ook een ongunstig domino-effect: zo wordt de operationele druk op teams die al onderbezet zijn niet verder verhoogd door ziekmeldingen.
- Verminderd risico op fysieke klachten. Gezonde, energieke werknemers zijn meestal weerbaarder en zullen minder snel overbelast raken.
Lees ook: Voorkom uitval: 8 tips voor het verminderen van werkdruk.
Lees ook: 5 manieren om overbelasting op werk te voorkomen tijdens piekperiodes.
5. Positieve bedrijfscultuur en teamspirit
Gezond eten stimuleren gaat vaak samen met:
- Samen lunchen of pauzeren. Daarmee versterk je ook het teamgevoel.
- Een gezonde bedrijfscultuur. Gezonde voeding op werk past in het grotere plaatje van een gezonde bedrijfscultuur, waarin je aandacht schenkt aan welzijn, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Stuk voor stuk thema’s die voor onder jong talent in de recreatiesector steeds belangrijker worden.
Gezond eten stimuleren: praktische tips voor recreatieondernemers
Als recreatieondernemer hoef je geen voedingsdeskundige te zijn om gezond eten te stimuleren op de werkvloer. Met een paar kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken.
1. Zorg voor gezonde keuzes in de kantine of keuken
Bied niet alleen snacks aan, maar ook voedzame alternatieven: vers fruit, volkorenbrood, notenmixen zonder zout, yoghurt of wraps met kip en groenten. Zorg dat deze opties zichtbaar, bereikbaar en aantrekkelijk gepresenteerd zijn. En sla niet door: je hoeft niet van de ene op de andere dag alle minder gezonde en ongezonde keuzes in de ban te doen. Een broodje kroket of andere snack moet gewoon kunnen. Het draait vooral om een gebalanceerd dieet.
2. Voorzie in gekoelde opslag- en opwarmmogelijkheden
Je hoeft niet per se zelf alles aan te bieden (en te betalen). Medewerkers kunnen zelf ook gezonde maaltijden meenemen van huis. Dit zullen ze eerder doen als ze die goed gekoeld kunnen bewaren en gemakkelijk kunnen opwarmen. Denk aan een koelvriescombi, magnetron of oven.
3. Maak gezond eten onderdeel van de bedrijfscultuur
Zet gezonde voeding op de agenda: organiseer een ‘fruitweek’, bied wekelijks gratis fruit aan of introduceer een gezamenlijke lunchdag met gezonde recepten. Zo wordt gezond eten normaal, leuk en een sociale happening. Daarnaast kun je gezond eten ook combineren met andere gezonde aspecten. Denk aan het stimuleren van bewegen en sporten door bijvoorbeeld (een deel van) een sportabonnement te vergoeden. Ook dit is een hele aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.
4. Geef het goede voorbeeld als leidinggevende
Wat jij als ondernemer of teamleider eet, heeft invloed op wat je team doet. Eet je zelf gezond mee tijdens pauzes? Dan geef je daarmee een signaal af dat vitaliteit hoog op jouw agenda staat. Een goed voorbeeld doet vaak volgen.
5. Ideeën voor gezonde en snelle personeelsmaaltijden
De kracht van gezond eten zit in eenvoud en herhaalbaarheid. Denk aan:
- Quinoasalade met gegrilde groenten. Snel klaar en goed voor de energie.
- Wraps met hummus, spinazie en kip. Makkelijk mee te nemen en voedzaam.
- Volkorenpasta met pesto en tomaat. Lang een verzadigd gevoel, ook bij wisseldiensten.
- Zelfgemaakte soep met volkorenbrood. Voordelig, gezond en vullend.
Laat eventueel medewerkers zelf meedenken over lekkere recepten. Of introduceer een wisselende ‘gezonde maaltijd van de week’ tijdens drukke seizoenen.
Maak het verschil met gezonde voeding op werk
Gezond eten op het werk is allang geen bijzaak meer. Het is zelfs een strategisch voordeel in de recreatiebranche. De kans is namelijk groot dat de concurrentie ook investeert in gezonde voeding op de werkvloer. En het besef onder personeel dat jij een stapje extra zet op het gebied van gezonde voeding, kan doorslaggevend zijn in de optelsom om mensen langer aan je te binden. Dus start vandaag nog met investeren in gezondere keuzes en bouw aan vitaliteit, werkplezier en loyaliteit.