Cao Recreatie

Cao Recreatie

Ben je op zoek naar een leidraad voor arbeidsvoorwaarden in de recreatiesector? Ontdek de cao Recreatie! Deze cao legt de arbeidsvoorwaarden vast voor zo’n 15.000 medewerkers, werkzaam bij bungalowparken, campings en groepsaccommodaties.

Benieuwd naar de cao Recreatie?

Cao Recreatie voor 2024 en 2025

In de cao Recreatie zijn de arbeidsvoorwaarden voor de recreatiesector vastgelegd. Deze cao geldt voor ongeveer 15.000 medewerkers, die werkzaam zijn bij bungalowparken, campings en groepsaccommodaties.

Na onderhandelingen hebben HISWA-RECRON, De Horecabond en CNV met akkoord van de leden een akkoord bereikt voor een nieuwe cao Recreatie voor 2024 en 2025. De cao gaat in vanaf 1 januari 2024 en heeft een looptijd van twee jaar. De cao Recreatie geldt voor ondernemingen in de verblijfsrecreatie.

Je kunt de pdf van de nieuwe cao hier downloaden.

Per 1 januari 2025 en 1 juli 2025 worden de salarissen aangepast in de cao recreatie. Download hieronder de salarisschalen.
Salarisschalen per 1 januari 2025
Salarisschalen per 1 juli 2025

De afspraken vind je in dit nieuwsbericht.

Nieuwe cao-tekst

Cao-partijen hebben de afgelopen periode de tijd genomen om de cao-tekst te herschrijven. De nieuwe cao  is geschreven richting de werknemer. Maar de cao is voor werkgevers en werknemers. Sommige artikelen zijn meer gericht op werkgevers. Deze artikelen zijn in de nieuwe cao-tekst oranje van kleur.

De nieuwe cao-tekst vind je ook in de cao-app recreatie.

Handboek beter beoordelen en belonen

In artikel 17, lid 4c van de cao wordt verwezen naar het handboek ‘Beter Beoordelen en Belonen’. je kunt dit handboek hieronder downloaden.

Waar kan ik terecht met mijn cao-vragen?

Werkgevers kunnen met hun cao-vragen terecht bij HISWA-RECRON via telefoon 033 – 30 397 00.

Werknemers kunnen met hun cao-vragen terecht bij de helpdesk van een van de vakbonden:

CNV, telefoon 030 751  1007

De Horecabond, contact.horecabond.nl.

Fonds-cao Recreatie

Wist je dat er naast de cao Recreatie er een Fonds-cao Recreatie is? Hiermee worden extra afspraken gemaakt die gelden van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. Deze afspraken zijn het resultaat van overleg tussen sociale partners in de sector en worden uitgevoerd door KIKK Recreatie.

Wat houdt dit precies in? Dat leggen we graag aan je uit. Werkgevers zijn jaarlijks een financiële bijdrage verschuldigd aan KIKK Recreatie. Deze bijdrage wordt geïnd door TKP (de pensioenuitvoerder voor het pensioenfonds recreatie) en wordt berekend over het Sociale Verzekeringsloon (SV-loon) van de werknemers. Het premiepercentage is vastgesteld door de sociale partners op 0,5% (de verdeling 50% werkgevers – 50% werknemers).

Zienswijze Belastingdienst premiebijdrage

SFRecreatie heeft de Belastingdienst verzocht om een formeel standpunt in te nemen over de vraag of de premiebijdrage die werkgevers afdragen, ten laste komt van het bruto- of nettoloon van de werknemer.

De Belastingdienst heeft inmiddels een oordeel gegeven: er is sprake van negatief loon, wat betekent dat de premiebijdrage kan worden afgetrokken van het brutoloon. Dit oordeel is gebaseerd op de mening dat aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

  1. Voordeeleis – De werknemer geniet een voordeel.
  2. Verstrekkingseis – Het voordeel wordt verstrekt door de werkgever, die zich hiervan bewust is.
  3. Causaliteitseis – Er is voldoende causaal verband tussen het voordeel en de dienstbetrekking.

De gedetailleerde onderbouwing van dit standpunt is te vinden in de bijgevoegde brief van de Belastingdienst.

Goed om te weten: deelnemers aan SFRecreatie hielden het werknemersdeel van de premie al in op het brutoloon. Met deze zienswijze bevestigt de Belastingdienst dat deze werkwijze correct is.

BLIJF OP DE HOOGTE MET KIKK

Bekijk al het nieuws