Kennisbank DI-Campagne

Terug naar al het nieuws

Voorkom uitval: 8 tips voor het verminderen van werkdruk

11 juli 2025 |

Hoogseizoen. Het terras zit vol, de animatie draait op volle toeren en bij de receptie vormt zich een rij incheckers. Terwijl je gasten genieten, loopt de werkdruk razendsnel op. Op zich niets mis met samen de schouders eronder zetten, maar je recreatieteams moeten wel het hoofd boven water kunnen houden. En dat blijkt in de praktijk een flinke uitdaging. De combinatie van seizoensdrukte, krappe personeelsbezetting en fysiek intensief werk maakt de kans op uitval groot. Juist daarom is het zo belangrijk om werkdruk structureel te verminderen, voordat er serieuze klachten ontstaan of medewerkers uitvallen.

“Twee derde van de campings, vakantieparken en buitensportbedrijven in Nederland kampt met personeelstekorten.”

– De Horecabond

Hoe herken je de signalen van oplopende werkdruk?

Een te hoge werkdruk ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is vaak het gevolg van een opstapeling van drukke weken, personeelstekorten en onvoldoende tijd voor herstel. Wat het lastig maakt: de eerste signalen zijn er vaak wel, maar worden niet als gevolgen van hoge werkdruk herkend. In een sector waar ‘aanpakken’ de norm is, worden deze tekenen al snel over het hoofd gezien. Toch is het tijdig herkennen van deze signalen erg belangrijk om verzuim te voorkomen. Let daarom op de volgende signalen:

  • Concentratieproblemen en slordigheden: medewerkers maken vaker fouten of vergeten afspraken en bepaalde taken.
  • Veranderingen in gedrag of humeur: korter lontje, irritatie of juist terugtrekgedrag kunnen tekenen zijn van mentale overbelasting.
  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, stijve schouders, rugpijn of vermoeide benen kunnen wijzen op langdurige fysieke inspanning.
  • Meer ziekmeldingen: vooral na intensieve periodes, zoals schoolvakanties of evenementen, krijg je ineens meer ziekmeldingen.

Van signalering naar actie: 8 tips om werkdruk te verminderen

Het herkennen van werkdruk is één ding, het aanpakken en voorkomen vraagt om gerichte actie. Hieronder vind je 8 praktische tips die je direct kunt toepassen. Ze helpen je om werkdruk structureel te verlagen, uitval te voorkomen en het werkplezier te vergroten.

1. Geef prioriteit aan fysieke gezondheid

In de recreatiebranche is fysieke belasting onvermijdelijk. Hoe voorkom je dat je medewerkers fysiek overbelast raken?

  • Laat medewerkers rouleren tussen lichte en zware taken.
  • Investeer in hulpmiddelen zoals steekwagens of ergonomisch meubilair (zoals werkkrukken)
  • Bied trainingen aan over tiltechnieken en werkhouding.
  • Zorg voor voldoende rustmomenten, zeker bij warm weer.

Meer weten over hoe je ongezonde lichamelijke belasting bij je recreatiemedewerkers voorkomt of vermindert? Bekijk dan onze Arbocatalogus Recreatie.

2. Plan slim rond seizoensdrukte: hoe houd je grip op de werkdruk in piekperiodes?

In de recreatiesector zijn piekperiodes zoals schoolvakanties, feestdagen en zonnige weekenden vaste prik. Juist dan is de druk op je team het grootst. Een flinke uitdaging met een arbeidsmarkt die nog altijd erg krap is. Door de vergrijzing en een dalende instroom van jong personeel in de recreatiesector is de beschikbaarheid van medewerkers niet meer vanzelfsprekend.

De dalende instroom van jongeren in een structureel probleem. Dat ziet ook Margreet Toonen, directeur toerisme, leisure & marketing bij De Rooi Pannen in Breda:

“Wat moet je tegenwoordig kiezen? Volgens iedereen moet je iets doen met zorg, ICT of techniek. En niet met leisure en toerisme. Zorg, ICT en techniek. Dat zijn echt de drie opleidingen die gepromoot worden door iedereen.”

Het personeelstekort is dus niet iets wat van de ene op de andere dag is opgelost.
Vroeg plannen en flexibel organiseren is daarom heel belangrijk. Toch schakelen veel ondernemers pas als het al druk is, maar dan loop je achter de feiten aan. Probeer daarom:

  • Te kijken naar voorgaande seizoenen: hoe verliep het eerder met de bezettings- en druktepatronen? Door de juiste conclusies te trekken uit deze informatie, kun je beter inspelen op het nieuwe piekseizoen.
  • Slim te roosteren: door slim te roosteren kun je piekbelasting verminderen en beter inspelen op seizoenswerk en de beschikbaarheid van personeel. Flexibel plannen en medewerkers vroegtijdig betrekken bij het roosterproces helpt daarbij. Meer daarover lees je in: Slim roosteren in recreatie: zo pak je het aan.
  • Kritisch te kijken naar welke taken en werkzaamheden echt nodig zijn in de piek: Niet alle taken hebben dezelfde prio’s. Wat zijn jullie kerntaken en waar kun je eventueel schuiven als je met een krap personeelsbestand werkt?

3. Maak gebruik van technologie

Digitalisering biedt kansen om de werkdruk te verlagen. Denk aan online inchecksystemen, digitale schoonmaaklijsten of geautomatiseerde reserveringen. Steeds meer recreatiebedrijven zetten in op tools zoals incheckzuilen en apps. Zorg daarbij wel voor begeleiding van minder digitaal vaardige collega’s, bijvoorbeeld in de vorm van cursussen. Door technologie slim in te zetten, kunnen je teams efficiënter werken.

4. Bied voldoende ruimte voor pauzes en herstel

Een bekend probleem in de recreatiesector: er wordt niet altijd een ‘gezonde’ pauze genomen. Zo wordt er nog te vaak ‘tussen de bedrijven door gegeten’ en is de lunch niet bepaald gezond.

Plan daarom pauzes bewust in, zorg ervoor dat je medewerkers ook echt een ‘break’ pakken en probeer gezond eten aan te bieden of te stimuleren. Maak daarnaast ook afspraken over onbereikbaarheid tijdens pauzes, bijvoorbeeld door taken tijdelijk over te dragen. Hersteltijd is namelijk cruciaal voor duurzame inzetbaarheid. En ook korte herstelperiodes, zoals lunchpauzes, zijn in dat verhaal van vitaal belang.

5. Voorkom constante bereikbaarheid

Het probleem van continu bereikbaar zijn gaat verder dan alleen de lunchpauze.Medewerkers geven aan dat ze ook buiten werktijd met het werk bezig zijn, bijvoorbeeld via appgroepen. Maak afspraken over bereikbaarheid en werktelefoongebruik. Stel een ‘digitale rusttijd’ in buiten de werktijden om de werk-privébalans te verbeteren.

6. Stimuleer ontwikkeling, ook voor seizoenswerkers

Veel recreatiemedewerkers zijn relatief jong of tijdelijk in dienst. Toch kan juist deze groep gebaat zijn bij korte, praktische leerinterventies. Denk aan e-learningmodules via RecreatieHero of een korte taalcursus voor buitenlandse collega’s. Investeren in ontwikkeling vermindert niet alleen de werkdruk, maar vergroot ook de motivatie en het behoud van personeel.

“De recreatiebranche is een ontzettend fijne omgeving om jezelf te profileren. Er zijn legio doorgroeimogelijkheden en kansen om je ultieme baan te ontdekken. En alles heeft te maken met het ‘blij maken’ van gasten. Een beleving creëren die ze nooit meer vergeten. En dat probeer ik ook te bereiken bij de student”.

– Alexander van der Doorn, Talent Trainer en Teamleider Recreatie (bij Kennemer Duincampgings)

7. Speel in op generatiediversiteit

Op de werkvloer staan verschillende generaties naast elkaar. Jongeren zijn digitaal vaardig maar missen soms sociale vaardigheden; doorgewinterde rectreactieveteranen hebben veel ervaring maar zijn vaak minder technisch. Zet bewust in op samenwerken, mentoring en wederzijds begrip. KIKK biedt hiervoor tools voor generatiemanagement, zoals de kennisdeler.

KIKK-Kennisdeler

Met de Kennisdeler tool kunnen medewerkers en leidinggevenden beoordelen of een medewerker geschikt is om als mentor of praktijkbegeleider op te treden. De tool bestaat uit een zelftest en een gespreksleidraad, waardoor het delen van kennis en ervaring tussen generaties wordt gestimuleerd.

8. Pas een integrale aanpak toe en maak gebruik van hulpmiddelen

Werkdruk verminderen vraagt om een integrale aanpak. Gebruik instrumenten zoals de Arbocatalogus Recreatie, de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en de praktische tools van KIKK Recreatie. Deze hulpmiddelen helpen om gestructureerd te werken aan gezonde en veilige werkomstandigheden. Door regelmatig te monitoren, evalueren en bijsturen, zorg je ervoor dat vitaliteit en werkplezier niet alleen in drukke periodes, maar het hele jaar door gewaarborgd blijven.

Bouw aan een toekomstbestendig recreatieklimaat

Een gezonde werkcultuur ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om bewuste keuzes, heldere afspraken en aandacht voor de mens achter het werk. Door als recreatieondernemer actief te sturen op het verminderen van werkdruk, bouw je aan een vitale werkomgeving waarin medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Heldere communicatie, slimme planning en ondersteuning op maat helpen om uitval te voorkomen en de werkdruk beheersbaar te houden. Zo blijft je organisatie niet alleen draaien in het hoogseizoen, maar floreert ze het hele jaar door.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Bekijk alle artikelen