Nieuws & artikelen

Terug naar al het nieuws

Omgaan met werkdruk

28 mei 2024 | Personeelsbeleid

Bron: HISWA-RECRON

In de recreatie branche weet iedereen dat er momenten zijn waarop het drukker is. Soms is het lastig inschatten HOE druk dit precies is. Misschien heb je dit door jarenlange ervaring geleerd of misschien merk je soms nog; dit had ik toch anders kunnen aanpakken. We blijven mensen.

Wat zijn de mogelijkheden bij te weinig personeel in de drukke zomer periode? Meer taken voor het huidige personeel? Meer automatiseren? Afdelingen sluiten?

Heb jij wel eens de bordjes gezien: “I.v.m. personeelstekort kan het zijn dat u iets langer moet wachten dan dat u van ons gewend bent”. Heb jij als ondernemer hier ook wel eens over nagedacht? In dit artikel wil ik je meenemen in de mogelijke oorzaken van een te hoge werkdruk en een aantal tips hiervoor.

De belangrijkste oorzaken van werkdruk in de recreatiesector kunnen zijn:

  1. Personeelstekort: Door personeelstekort kan de werkdruk voor het huidige personeel toenemen.
  2. Hoge werkdruk: Medewerkers in de recreatiesector ervaren een hoge werkdruk, met name door strakke deadlines, te veel taken en meer verantwoordelijkheden.
  3. Ontwikkel en doorgroeimogelijkheden: Als er te weinig mogelijkheden zijn om te leren of door te groeien binnen de organisatie, kan dat bijdragen aan de werkdruk.

Niet iedereen kan dezelfde werkdruk hebben, de ene medewerker heeft misschien meer verdraagzaamheid dan een ander. Met andere woorden: de duurzame inzetbaarheid van personeel op lange termijn gaat verder dan alleen de werkdruk en verschilt per persoon. Het gaat over fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Concreet betekent dit voor werkgevers om te kijken naar  loopbaanontwikkeling, training en opleiding, gezondheidsbevordering en een goede werk-privébalans.

Hier zijn enkele tips om anders te kijken naar de werkdruk in de recreatiesector:

  • Stel prioriteiten en maak gebruik van to-do-lijsten en planningen om georganiseerd te blijven
  • Bekijk wat je belangrijkste taken zijn en richt je op wat echt nodig is.
  • Communiceer goed met alle afdelingen. Open communicatie zorgt vaak voor begrip en oplossingen.
  • Moedig een open communicatie onderling aan zodat werknemers zich vrij voelen om hun werkdruk en eventuele problemen te bespreken.
  • Kijk of het mogelijk is om korte pauzes in te lassen om stress te verminderen.
  • Je kan zorgen voor een ondersteunende werkomgeving wanneer er werkdruk is, bijvoorbeeld door te praten met werknemers en indien nodig professionele hulp aan te bieden. Bv coaching en ontwikkeling van onze partner: Kolibrie.
  • Investeren in trainingen om beter met taken, planning en stress om te gaan kan ook helpen. (Wist je dan Recreatie Hero hier ook trainingen voor heeft? Zoals timemanagement, mindfulness en werk-prive balans. )
  • Bij aanhoudende personeelstekort kan je denken aan externe hulp van recruitmentbureaus zoals Nedflex of platforms zoals The Young Ones.
  • Richt je op een klantgerichte aanpak. Tevreden klanten zijn vaak geduldiger en begripvoller, wat de werkdruk kan verminderen.
  • Zorg ervoor dat je personeel goed getraind is en meerdere rollen kan vervullen. Dit maakt je team veelzijdiger en beter bestand tegen werkdruk.
  • Organiseer regelmatig uitjes, borrels en/of teambuildingactiviteiten om de teamgeest te versterken en stress te verminderen.

Wil je verder met dit onderwerp? Maak dan de bijbehorende opdrachten en ontdek wat jij kan doen om je medewerkers te begeleiden.